Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

21 napos érlelt hátszín a saját hűtőmből

Még március 27.-én vásároltam egy egész db marha hátszínt a Metroban, amelyet a Lachús kft szállított be nekik.

 

Hazaérve kivettem a vákuumcsomagolásból jól leitattam papírtörlővel és belehelyeztem a LAVA „ Home Dry Aging” otthoni marhahús érlelő tasakjába. Az ígéret nem kevesebb, mint hogy én magam otthon a saját hűtőmben tudok marhahúst érlelni.

A LAVA speciális membránlemezes vákuumtasak anyagszerkezete olyan, hogy az egyik irányból kiereszti a vízpárát és koncentráltan tartja benn és meg az ízeket. A szemünk láttára megy végbe egy komplett biokémiai folyamat.
Érlelt jó minőségű marhahúshoz csak nagyon ritkán vagy méreg drágán lehet Magyarországon hozzá jutni. Az ÁNTSZ pedig ha 7 napnál idősebb marhát talál valamely hentesüzletben kímélet nélkül megsemmisítteti azt.
Nos, ezt a darab hátszint a hűtőszekrényem hátsó részében parkoltattam 3 fokon 21 napig és vártam a csodát.

A csoda pedig bekövetkezett. A hús gyönyörűen megérett, ahogy az jól látható a képeken. Nem gondolom, hogy híres New York-i steak house-okkal vettem fel a versenyt, de hogy ez a steak így érlelten fantasztikus lett az biztos.

itt található az érlelő tasak
2 Tovább

Marhanyak Vákuum alatt

Marhanyak Vákuum alatt

 

Magos Zoltán séf ( akit szuvid királynak is hívnak a háta mögött J)  így készíti a marhanyakat vákuum alatt.

A nyak olyan húsrésze a marhának, amely leginkább pörköltnek, levesnek vagy darálva használatos. Soha senki korábban nem gondolta volna, hogy akár rendkívül ízletes és szaftos steak is "nyerhető" ebből a húsból csak megfelelő módon kell elkészíteni.

A marhanyakat daraboljuk szét, vágjuk le a felesleges részeket, és kötözzük meg a darabokat.  Rozmaringgal fűszerezhetjük.

Vákumozzuk, tegyük vízfürdőbe, ami 54- 56 fokos melegségű vizet jelent.  Ebben a fürdőben hagyjuk, a húst méretétől függően, 24-48 óráig.

Ezután kivesszük a zacskóból, leszedjük a zsineget leszárítjuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük,  kisütött vajon vagy kevés zsíron alaposan körbepirítjuk.

Természetesen darabolhatjuk is a húst, és ekkor adagos formában pirítjuk meg.  Köret szabadon választható lehet, a friss salátán át, a sült burgonyáig.

 

http://www.sousvidehungary.hu/pages.php?pageID=36

0 Tovább

Sous Vide Marhafartő

Sous Vide Marha Fartő

 

Minden egyes alkalommal, amikor marhahúst készítek a Sous Vide

Supreme-ben , titokban  mindig abban reménykedem, hogy sokkal

jobb lesz, mint amire számítok, hiszen az itthon jellemzően kapható

érleletlen marhahúsok minden főző ember számára komoly kihívást

jelentenek.

 

Pár napja vettem egy a Szél utcai piacon Tominál egy egész darab

marhafartőt. Fogtam és az egészet bedörzsöltem zsályával, borssal,

vöröshagyma és fokhagyma porral.

Levákuumoztam és  65ºC-osra állítottam a Sous Vide Supreme-n a

hőfokot. Pénteken délután 4 körül tettem a vízfürdőbe és másnap 12 előtt vettem

ki, vagyis kb 20 órát szuvidoltam.

Miután kivettem a vízből, azonnal jeges vízben lehűtöttem kb egy óra alatt

és ment is a hűtőbe másnapig a családi ebédig. Vasárnap kivettem a hűtőből

 és visszatettem a SVS-be ugyanúgy 55 ºC-ra de már csak 30 percre, hogy

tányér hőre melegedjen. Mikor visszamelegedett, kivettem a zacskóból és

szépen leszárogattam egy papír törlővel.

Majd a füstölően forró öntött alu serpenyőmben egy kis zsíron minden

oldalát kb. egy percig kérgeztem.

Szeletelés után még meghintettem egy kis Maldon füstölt tengeri sóval

2 Tovább

sousvide

blogavatar

A sous vide technológia otthoni, háztartási alkalmazásáról.

Utolsó kommentek