A sous vide használata hihetetlenül egyszerű, mindössze a következő 6 lépésen kell végigmenni a megalkuvás nélküli és mindig Michelin csillagos eredményhez.

 Fűszerezés


Mielőtt behelyeznénk a élelmiszer biztos vákuumtasakba az ételt fűszerezzük. Mindössze arra figyeljünk, hogy fűszerből sokkal kevesebb is elég, hiszen minden benne marad a tasakban. Szórjunk a húsra kevés sót és borsot, tegyünk rá egy kis darab vajat, esetleg valamilyen ízlésünk szerinti zöldfűszert. A fűszerek tulajdonképpen egyúttal marinálják is húst a hőkezelés során. Nagyszerű lehetőség a különböző ízek kikísérletezéséhez.
Vákuumozás


Sous Vide Supreme vákuumozó készülék egy roppant egyszerűen használható eszköz. A vákuumfóliázott ételekbe bezárja a nedvességet, az ízeket és minden olyan alkotóelemüket, amelyek a hagyományos főzési, sütési eljárások alkalmazása mellett megsemmisülnek, illetve eltávoznak ételeinkből. A vákuumban főzés eredménye az intenzíven természetes íz és puha omlós állag, amely ráadásul megtartja azt a nedvességét, amely az ételeink tápértékét adó ásványi anyagokat és vitaminokat hordozza.A Sous Vide Supreme beállítása


A hőkezeléshez a Sous Vide Supreme-t be kell állítanunk a kívánt hőfokra. Olyan, az adott alapanyagra jellemző hőfokot kell választanunk, amelyet a belsejének el kell érni ahhoz, hogy elkészült állagúvá váljon. Például a csirkemellnél leginkább bevált hőfok a 63,5°C amelyben egy órát töltve már biztosak lehetünk, hogy a csirkemell belseje is tökéletesen átmelegedett , vagyis a mag hője is elérte a kívánt hőfokot. Természetesen a készülék leírása is tartalmaz egy hőfok és táblázatot, amely egy ajánlás, illetve az interneten is rohamosan bővül az elérhető receptek száma.A „szuvidolás”


Ha már lezártuk a vákuumtasakot és a Sous Vide Supreme is elérte a beállított temperaturát, nincs más dolgunk mint a tasakokat belehelyezni a készülékbe és hátradőlni, vagy valami olyat csinálni, amire egyébként a tűzhely mellett állva nem jutott volna időnk.
Minden alapanyagnak, legyen az hús, hal, zöldség vagy gyümölcs megvan a saját minimum hőkezelési ideje. Ezek az idők is szerepelnek a táblázatban. A fantasztikus a sous vide főzésben, hogy akár órákkal tovább is a sous vide kádban hagyhatjuk az ételeket, mégsem készülnek túl nem változik a készültségi fokuk, hiszen a precízen tartott hőfok miatt csak addig és nem tovább készülnek. Nyugodtan hagyja a steaket vagy a csirkemellet 1 óra helyett 6-ot a gépben és hajszálra ugyanolyan lesz, mintha kivette volna a minimum idő eltelte után. Így könnyen elképzelhető, hogy akár reggel pár perc alatt bedobja a szuvidba a vacsorára szánt alapanyagot és mire hazaér kész az éttermi minőségű csúcsgasztronómiai fogás.Kérgezés


Néhány étel úgy tökéletes, ahogy kijön a tasakból, azonban a többségnek nagyon jót tesz, ha egy forró serpenyőben kérget sütünk rá mindössze pár másodperc alatt. Egyrészt az étel esztétikájához tesz hozzá sokat, illetve és nagyobb mértékben az ízéhez, hiszen az így keletkező pörk anyagok adják hozzá a „sült” ízeket.Tálalás


Tálalja a sous vide készült ételeket különböző köretekkel, szószokkal vagy bármivel, amit szeret vagy éppen kreativitása hoz ki Önből. Nem csak vadonatúj ételeket készíthet ily módon, hanem akár a családi kedvenceket is újragondolhatja, átalakíthatja valami még jobbá.


A készülékről bővebben:

http://www.sousvidehungary.hu/pages.php?pageID=1