Komáromban a gyógyfürdő tőszomszédságában működő Hordó Panzió és Étterem már több mint 20 éves hagyományokon nyugvó családi vállalkozás.

 

Az elnevezése a múltját idézi, hiszen korábban  a vendéglátó egység helyén két kis hordó működött, abban készült a mára már ismertté vált és sokak által kedvelt házi specialitás, a babgulyás, a grill csülök, a finom pecsenye, grillcsirke, és abban kínálták mellé a csapolt sört, illetve a saját készítésű borokat.

 

Majd 14 év után fogtak bele a mai formájában is működő panzió és étterem felépítésébe.

 

Hat kényelmesen és ízlésesen berendezett szobában igyekeznek vendégeik nyugodt pihenését biztosítani, és a modern technikával felszerelt konyhájukban pedig finomabbnál finomabb ételeket főzni. Az étlapon változatos, minden igényt kielégítő kínálat szerepel. Az ételeik házias ízűek, bőségesek, sok visszatérő vendégük vitte jó hírüket országon belül, és kívül egyaránt.

 

Az üzlet vezetője, Nagy István , közismertebb nevén: „Hordóspista” mindmáig arra törekszik, hogy újabb és újabb ételkészítési technológiákat ismerjen meg és próbáljon ki. Az ars poeticája is ez: „lépést tartani a korral és a minőséget fenntartani.”

 

A világhálón fedezte fel a Sous Vide  technológiát, majd később találkozott  a hozzá szükséges speciális készülék ismertetőjével és forgalmazójával a www.sousvidesupreme.hu oldalon, és hamarosan be is szerezte a szükséges eszközöket.

 

Azóta rendszeresen bővíti ismereteit, gyűjti tapasztalatait, és napi gyakorisággal ezzel a technológiával készíti az ételeket, és hangulatos kis éttermében kínálja a vendégeinek a marha bélszíntől kezdve a csirkehúsokon át a zöldségeket is.

 

Az sous-vide-olás egyik titka  előírt főzési idő és hőfok pontosan betartása, mert csak így érhető el a kifogástalan minőség. Ami ezután következik, az már csak a szakács fantáziáján  és képességén múlik.

 

A Sous- Vide technológia magával hozta a ételválaszték bővülését is.

 

Az új technológiával készült ételek a  hagyományos technológiával készült ételekhez nem hasonlíthatóak.

 

A marha bélszín kifogástalan, a színe, belső puhasága a vendég kívánsága szerint készül, mert csak a megadott időt és hőfokot kell betartani, a kérgesítés minősége a szakácson  múlik. Bátran állítható, az így elkészített bélszín  a vendégek kedvencévé vált.

 

A T-bone elkészítése is nagy körültekintést kíván ugyan, de  bizton állítható, hogy ezzel az étellel is sikerült a vendégeik kedvében járni.

 

A rostlapon kérgesített csirkemell fenséges, szaftos, igazán omlós. Talán ennél az ételnél érték el a legnagyobb minőségi javulást a hagyományos ételkészítéssel szemben.

 

A  hátszín még a kísérletezés stádiumában van, de nem sokára az is felkerülhet az étlapra.

 

Az ételek fűszerezéséről sem szabad elfeledkezni, mert az i-re a pontot ezek használatával teszik fel (fűszervajak, többféle tengeri só variációja, pirított hagyma , mustár  stb.)

 

Nagyon lényeges, hogy aki a Sous- vide technológiával készíti el ételeit, csak friss alapanyagokat használjon!

 

A Sous-Vide technológiával készült húst a  lapsütőn vagy serpenyőben kérgesítik, maximum 1-2 percig, majd rákerül a  fűszeres vaj, Maldon só , szárított pirított hagyma és petrezselyem zöld.

 

Bárki, aki fogékony az újra és szereti az egyedi dolgokat, szeret alkotni a konyha világában, annak a jövő a  Sous-Vide ételkészítési technológia.