A mindennapokban több szerepben kell 100%-osnak lennem, úgy is, mint férj, édesapa, éjszakai gyerekszoba ügyeletes és nappal családfenntartó kenyérkereső.

 

De nem számít, hogy a mindennapi életünk milyen hektikusan is alakul, mindig egészséges és finom otthon készült ételeket fogyaszthatunk a családi vacsorákon.

 

Ez persze nem volt mindig így. Egy időben a hétvégi főzéseket leszámítva rendszert csináltam abból, hogy gyors éttermi kaját vagy kínait hordtam haza vagy pizzát rendeltem, esetleg csak megfőztem a tésztát és nyakon öntöttem valamilyen készen kapható szósszal. Erre az időszakra már csak megvetéssel tudok visszatekinteni. Mi változott? Hát vettem egy SousVide Supremet.

 

A sous vide főzés hihetetlen mértékben emelte, minőségében megváltoztatta a családi étkezéseket. Hihetetlen, hogy a sokszor őrült munkatempó a szülői feladatok és kötelességek ellenére, de főleg mellette még képes vagyok egészséges, finom, éttermi minőségű ételeket szinte pillanatok alatt összedobni minimális erő és munka ráfordításával. Lassan fél éve hogy megvettem a Sous Vide Supreme gépemet és ez lett a leghasznosabb konyhai eszközöm mióta az eszemet tudom.

A sous vide főzés

            1/ Egészséges ételeket készíthetek, ami legfontosabb finoman

            2/ Pénzt takarít meg nekem

            3/ Családom és barátaim azt hiszik, hogy zseniális szakács vagyok J

            4/ Szabad időt ad nekem.

Egészséges ételek

A Sous Vide az ételkészítés egy különösen egészséges módja. Mivel a sous vide ételek forrás nélkül készülnek, minimális zsiradék szükséges az elkészítésükhöz. Az így készült ételek megőrzik eredeti íz világukat. Az ételekben benne maradnak a táp és, ásványi anyagok, sók és vitaminok, s mindezen egészséges táplálkozási szempontok mellett omlós, az ember szájában szinte szétolvadó, nedvdús ételeket fogyaszthatunk.

Pénz megtakarítás

A sous vide főzés több módon is segít nekem pénzt megtakarítani. Elsőként és leginkább azzal, hogy sokkal de sokkal kevesebbet járunk el étterembe hiszen bátran kijelenthetem, hogy jobb fogásokat készítek otthon, mint az éttermek többsége.

Szintén sokat lehet a bevásárlás során is megtakarítani azzal, hogy az olcsóbb húsfélék közül választok, mivel ezek a sous vide főzés miatt, varázslatosan lágy, szaftos darab hússá alakulnak, szemben azzal, amit megszoktunk a hagyományos elkészítésük során.

„Zseniális szakács”

A Sous Vide Suprem-el való főzés lehetővé tette számomra, hogy mindig tökéletes eredménnyel mozoghassak a húsok és fehérjék legszélesebb skáláján. Mindösszesen annyit kell tennem, hogy befűszerezem a húsokat, vákuum zacskóba helyezem, s a zacskókat a kívánt hőfokra állított vízfürdőbe dobom. Tény, hogy sokkal merészebbé váltam a konyhai kísérletezéseimmel, mint annak előtte bármikor. Például készítettem, már marha nyelvet és marha pofát is tudva azt, hogy  az íz robbanás csak egy zacskónyira van tőlem. Így ez már annyira egyszerű, hogy néha úgy érzem csalok.

Idő ajándékba

A Sous Vide Supremmel húsok tömegét tudom előre elkészíteni egyszer egy héten. A menü tervezés trükkje, hogy  olyan ételeket csoportosítok össze, amelyek elkészítéséhez azonos hőfokra van szükség.

A sous vide-ben az a csodálatos, hogy előre elkészíthetek sok féle félkész ételt, amelyeket csak beteszek a hűtőbe, ahol több mint egy hétig is elállnak,  s akkor veszem ki és fogyasztom el, amikor kedvem tartja a pár perces befejező művelet elvégzésével.

Nem kandidálok mester szakácsi címre, mindössze szeretek megfizethető, egészséges és finom ételeket családom asztalára tenni és inkább élvezem a velük töltött értékes időt, mint a hosszas tűzhely melletti tüsténkedést.

Az egyik kedvencem a sertés szűz

 

(4-6) személyre

 

Hozzávalók:

2 db egész szűz

1,5 evőkanál a kedvenc fűszerkeverékből

1,5 evőkanál tengeri só

Frissen őrölt bors ízlés szerint

2 evőkanál (3 dkg) vaj

 

Fotók pedig itt találhatók!